لوله مانیسمان A335 گرید P29-P11-P9

لوله a335 گرید p9 مانیسمان

لوله های مانیسمان با تکنولوژی فولاد امروز در گرید های آلیاژی گوناگون جهت مصارف در صنایع مختلف در استراکچر های خاص صنعتی بعضا آلیاژ ریزی شده و آلیاژهای خاص آلیاژی هنچون آلیاژ A335 شکل گرفته است.

آلیاژ لوله A335 در دسته ی لوله های آلیاژی ( High Alloy ) قرار می گیردکه با دارا بودن عناصر کروم و مولیبدن در بافت خود آلیاژی متمایز به نسبت دیگر کربن استیل های آلیاژی در صنعت لوله های مانیسمان را دارا می باشد.

لوله A335 در گرید های P9-P11-P22-P5-P91 تولید و عرضه می گردد. آلیاژ های اعلامی در این مقاله پر مصرف ترین نوع آلیاژ های گرید A335 در صنایع پالایشگاهی و نیروگاهی در جهان می باشد.

آلیاژ های P9-P11 و P22 بیشتر در نیروگاه ها و در مصارف استراکچر های نیروگاهی بکار گرفته می شود، در حالی که آلیاژ P5 و P9 در پالایشگاه ها و سایت های پتروشیمی بکار گرفته می شود.

عناصر خاص بکار رفته در لوله های A335 عناصر مولیبدن و کروم می باشد. عنصر مولیبدن با دارا بودن خواص خاص فولادی که معمولا پس از ورود به آلیاژ های گوناگون، افزایش استحکام را به بافت فولاد ها می دهد، در آلیاژ لوله A335 باعث همین افزایش استحکام و کیفیت ضربه پذیری فولاد می گردد.

عنصر مولیبدن همچنین می تواند در بافت فولاد سختی بافت فولاد را نیز افزایش داده و ضعف هایی که کروم می تواند در ضرایط آلیاژ ریزی در بافت فولاد ایجاد نماید را همپوشانی نماید.

در حقیقت عنصر مولیبدن افزایش استحکام در دماهای بالا را برای این آلیاژ به ارمغان آورده و عنغاصر کلیدی شکل گرفتن آلیاژ ( ASTM A335 ) که در حقیقت استاندارد مرجع کشور ایالات متحده امریکا می باشد را بوجود می آورد.

لوله A335

از دیگر عناصر مهم موجود در بافت این لوله ها، عنصر کروم می باشد. کروم معمولا در دسته ی عناصری قرار می گیرد که جهت ساخت فولاد های استنلس استیل و فولاد های ضد زنگ بکار گرفته می شود و در بافت فولاد های ضد زنگ باعث بالا رفتن استحکام کششی فولاد ها و بالا رفتن تنش تسلیم فولاد ها می گردد.

عنصر کروم در آلیاژ لوله A335 مقاومت در برابر اکسیداسیون در این فولاد را افزایش داده و باعث سختی پذیری بالاتر و استحکام تسلیم بالاتر در آلیاژ A335 می گردد.

عنصر کروم در آلیاژ A335 در گرید های P5-P11 و P22 به میزان کمتری موجود بوده و در آلیاژ A335 گرید P9 به میزان 10% درصد وزنی عنصر کروم وجود داشته که این آلیاژ را از دیگر سری آلیاژ های A335 متمایز می نماید.

ترکیب عناصر کروم و مولیبدن در آلیاژ A335 محصول نهایی را مقاوم در برابر تنش و خزش در دماهای بالا می نماید و ترکیب این دو عنصر می تواند فولاد را مقاوم در سازه هایی نماید که می بایست در دماهای بالا و شرایط خاص در نیروگاه ها مورد استفاده قرلر می گیرد.

این دو عنصر از عناصر کلیدی در بافت فولاد های A335 می باشد. در نگاه کلی آلیاژ لوله A335 گرید P11 دارای میزان 1 تا 1.5 درصد وزنی کروم در بافت خود بوده و مولیبدن این فولاد نیز 0.44 تا 0.65 درصد وزنی در بافت فولاد A335 گرید P11 می باشد.

این عناصر در آلیاژ A335 گرید P22 به میزان 2 تا 2.5 درصد وزنی آلیاژ کروم و 1 تا 1.2 درصد وزنی آلیاژ مولیبدن می باشد. دیگر آلیژ پر مصرف در گرید های لوله A335 آلیاژ A335 گرید P5 می باشد.

گرید A335 P5 می بایست 4 الی 6 درصد وزنی در بافت خود کروم داشته باشد و میزان مولیبدن موجود در بافت این فولاد چیزی حدودا 0.45 تا 0.65 درصد وزنی می باشد.

آلیاژ لوله A335 گرید P9 نیز از فولاد های پر مصرف در پالایشگاه ها و نیروگاه ها بوده، این آلیاژ بالاترین میزان کروم موجود در آلیاژ های A335 را در خود داشته، به این صورت که میزان کروم موجود در بافت A335 گرید P9 تقریبا 10% درصد وزنی این فولاد می باشد.

میزان گروم در این آلیاژ 8 الی 10% درصد و میزان مولیبدن تقریبا می بایست 1% درصد وزنی باشد. آلیاژ لوله A335 در دسته ی آلیاژ های خاص فولاد لوله های مانیسمان صنعتی قرار می گیرد و این آلیاژ در کل آلیاژ لوله بوده و در ساخت لوله های مانیسمان فولادی کاربرد دارد.

لوله A335

نگاهی دیگر به لوله A335

لوله (ASTM A335 (ASME S/A335 یک لوله فولادی آلیاژی بدون درز استفاده در سازه های دمای بالا است. لوله های سفارش داده شده با این مشخصات برای عملیات خمش و عملیات شکل گیری و همچنین جوشکاری فیوژن مناسب هستند. این لوله که گرید ” P ” گفته می شود ، گرید های P5 ، P9 ، P11 ، P22 و P91 تولید می گردد. بیشترین کاربرد برای گرید های P11 ، P22 و P91 در صنایع برق و نیروگاه های پتروشیمی است و گرید های P5 و P9 معمولاً در پالایشگاه ها استفاده می شود.

لوله های بدون درز A335  قابلیت تحمل در دماهای بالا را دارد .میزان تحمل حرارت دراین لوله با توجه به گرید آن از ۴۰۰ الی ۵۶۰ درجه می باشد. از مهم ترین مصارف این لوله ها میتوان ساخت دیگ های بخار ، مبدل حرارتی و منبع هایی که تحت فشار بالایی هسنتد نام برد.

لوله A335 اغلب به خاطر آرایش شیمیایی مولیبدن  (Mo)و کروم  (CR)، لوله moly   chrome نامیده می‌شود. مولیبدن مقاومت فولاد را افزایش می‌دهد و همچنین حد کشسانی، مقاومت در برابر سایش، کیفیت ضربه و سختی را افزایش می‌دهد. مولیبدن مقاومت در برابر نرم شدن را افزایش می‌دهد و باعث می شود فولاد کروم شکننده تر شود.

مولیبدن مؤثرترین ماده افزوده شده در این فولاد برای افزایش مقاومت خزش در دمای بالا است. همچنین مقاومت در برابر خوردگی فولاد را افزایش میدهد. کروم بخش مهمی از فولاد ضد زنگ است. هر فولادی که حاوی ۱۲٪ یا بیشتر کروم باشد جز فولاد ضدزنگ محسوب می شود. کروم تقریباً در برابر اکسیداسیون در دماهای بالا مقاوم است. کروم باعث افزایش کشش ، عملکرد و سختی در دمای محیط می شود. ترکیبی از لوله های فولادی با آلیاژ کروم-مولیبدن ، آنها را برای نیروگاه ها ، پالایشگاه ها ، نیروگاه های پتروشیمی و خدمات میدان نفتی که مایعات و گازها در دماها و فشارهای بسیار بالا منتقل می شوند ، ایده آل می کند.

فولاد باید ترکیبات شیمیایی ، خاصیت کششی و سختی مورد نیاز را برآورده کند. هر لوله باید از نظر هیدرواستاتیک مورد آزمایش قرار گیرد. علاوه بر این ، در صورت لزوم ، هر لوله باید با آزمایش غیر مخرب مورد بازرسی قرار گیرد.

الزامات آزمایش مکانیکی لوله های مختلف ، از جمله تست کششی عرضی یا طولی ، آزمایش صاف کردن و سختی و یا تست خم ارائه شده است.

لوله A335 Gred P9 در سایزهای 102. 168,219 ,140,.
لوله های A335 لوله های بدون درز که قابلیت تحمل در دمای بالا را دارد میزان تحمل حرارت در این لوله ها با توجه به گرید آن از ۴۰۰الی ۵۶۰ درجه می‌باشد
لوله A335 اغلب به خاطر آرایش شیمیایی مولیبدن (MO) و کروم (CR) لوله moly chrome نامیده می‌شود
مولیبدن موثرترین ماده افزوده شده در فولادA335 برای افزایش مقاومت در دمای بالا می‌باشد که مقاومت فولاد را افزایش می‌دهد

لوله های A335 (آتشخوار) به صورت بدون درز یا مانیسمان تولید می شوند، این لوله ها در دسته آلیاژی بوده و خصوصیت بارز آنها استفاده در سرویس هایی با دمای بالا می باشد و باید از ویژگی های خمکاری، فلنجکاری، شکل پذیری و جوش فیوژن برخوردار باشند. گریدهای این استاندارد عموماً P5, P9, P11, P22 و P91 می باشد که از گریدهای P9, P11, P22 در صنایع نیروگاهی و پتروشیمی و از گریدهای P5 و P9 در پالایشگاه ها استفاده می شود

نام دیگر این لوله ها مولی کروم می باشد و دلیل استفاده از این نام وجود عناصر کروم و مولیبدن در ترکیب شیمیایی آنها هست. وجود عنصر مولیبدن باعث افزایشِ استحکام با حفظ خاصیت الاستیکی، مقاوم پذیری پوشش، کیفیت ضربه پذیری و سختی پذیری می شود؛ همچنین مولیبدن مقاومت به نرمی را افزایش می دهد، رشد خلل های فلز را محدود کرده و سبب می شود ضعف ها ناشی از وجود کروم کمتر قدرت نمایی کنند؛ به طور کلی می توان اینگونه نتیجه گرفت که مولیبدن به تنهایی تاثیر بسزایی در افزایش استحکام خزشی (Creep Strength) فولاد در دماهای بالا داشته و علاوه بر آن مقاومت به خوردگی را بهبود می بخشد.

عنصر دیگر یعنی کروم با داشتن خاصیت ضدزنگ خود می تواند به مقاومت در برابر اکسیداسیون در دمای بالا کمک کند(شایان ذکر است در صورتی که میزان کروم از ۱۲ درصد افزایش یابد، فلز به عنوان فولاد ضد زنگ یا Stainless Steel شناخته می شود). این عنصر همچنین باعث افزایش میزان استحکام کششی، استحکام تسلیم و سختی در دمای اتاق می شود. لذا ترکیب عناصر کروم و مولیبدن در این لوله ها منجر به استفاده از آنها در سرویس هایی با دمای بالا در نیروگاه ها، پالایشگاهها و پتروشیمی

Rate this post