لوله گوشتدار چیست؟
به لوله فولادی (لوله مانیسمان) که ضخامت بالاتری نسبت به سایر لوله ها دارد، لوله گوشتدار یا ضخیم بار می گویند. این لوله ها به خاطر ضخامتی که دارند (چند میلی متر یا سانتی متر) دارای دیواره هایی با استقامت بالا هستند و در مواقعی که نیاز به انتقال سیالات تحت فشار در مسافت های طولانی داریم، در صنایع به کار می روند.
همان گونه که گفتیم، جنس لوله گوشتدار از فولاد است و به دلیل وزن بیشتر و ضخامت بالاتر در قیاس با دیگر لوله ها دارای سختی قابل قبولی هستند. این لوله ها می توانند افزایش فشار را تحمل کنند و همین موضوع باعث شده تا در موقعیت های خاص مورد استفاده قرار بگیرند.
شایان ذکر است که کیفیت و یکنواختی در ضخامت دیواره های لوله های گوشتدار، تأثیر به سزایی در عملکرد و کارایی آنها دارد. همچنین جالب است بدانید که برای اتصال این لوله ها به هم، از اتصالات درزدار استفاده می شود. اما شاید هم اکنون این سوال برای شما پیش بیاید که نحوه تولید لوله گوشتدار به چه صورت است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
روش تولید لوله گوشتدار
همان طور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، لوله گوشتدار یک نوع لوله مانیسمان (بدون درز) به حساب می آید بنابراین روش تولید مشابهی با لوله های مانیسمان دارد. بدین صورت که در اولین مرحله، شمش فولادی در کوره مخصوص گرما می بیند تا در مرحله بعد بتوان با یک سمبه سوراخی یکنواخت در طول شمش ایجاد کرد. بعد از این مرحله باید ناصافی هایی که زمان انجام این فرایندها روی لوله به وجود آمده اند را بر طرف و سمبه را از لوله خارج کرد.
در مرحله نهایی لوله ها را خنک می کنند و به طول های 6 یا 15 متری برش می دهند و با اسیدشویی و تمیزکاری، ضایعاتی که داخل لوله باقی مانده اند را پاک می کنند. همچنین برای براق شدن لوله و بهبود شرایط ظاهری، گاهی از پولیش کاری و روغن کاری بهره می گیرند.
مزایا لوله مانیسمان گوشتدار
ضخامت جداره و تحمل فشار و دمای بالا، تنها مزیت لوله گوشتدار نیست. بلکه مزایای متعددی را می توان برای این پروفیل فولادی برشمرد. از جمله:
- مقاومت بالای لوله گوشتی در شرایط خوردگی و محیط های مرطوب دریا
- سختی و چقرمگی بسیار بالا
- پرداخت های زیر سطحی و استحکام در برابر ترک خوردگی ناشی از تنش ها
- دوام مناسب لوله گوشتدار در برابر اکسیداسیون و سوراخ شدن
- ماندگاری و طول عمر قابل توجه
معایب لوله گوشتدار
در کنار مزایای ارزشمند لوله جداره ضخیم، خوب است به سه نکته محدودکننده توجه کرد. درست است که ضخامت بالا سبب افزایش دوام و مقاومت لوله می شود. اما این عامل خود دلیلی بر افزایش وزن و فولاد مصرفی در لوله است. پس در شرایطی که کاهش وزن سازه ضرورت داشته باشد، لوله گوشتی انتخاب چندان خوبی نیست.
دیگر نکته حائز اهمیت برای استفاده، قیمت لوله گوشتدار است. به دلیل افزایش وزن، میزان فولاد و مواد اولیه افزایش می یابد. نتیجه آن افزایش قیمت خرید لوله گوشتدار نسبت به سایر لوله ها به ویژه لوله های نازک است.
از دیگر محدودیت های افزایش ضخامت می توان به انعطاف پذیری کم لوله گوشتدار اشاره کرد. این لوله ها قابلیت جوشکاری راحتی ندارند. همچنین برش کاری آن ها نیاز به شرایط خاص داشته و حمل و نقل آن ها نیازمند دقت و نیروی بالاست.
کاربرد لوله گوشتدار
یقیناً لوله های ضخیم و گوشتی دارای مقاومت و استحکام بسیار زیادی در برابر ضربه، فشار و دما هستند. بنابراین در شرایطی که به چنین ویژگی هایی نیاز است، لوله گوشتدار کاربرد زیادی دارد. از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از لوله گوشتدار در صنایع مادر نظیر صنایع پتروشیمی
- پرکاربرد برای استفاده در انتقال نفت و کارخانه های تولید مواد شیمیایی
- ساخت لوله های آبرسانی و یا سیستم های آبیاری کشاورزی
- کاربرد لوله گوشتدار در ساخت و سازهای بزرگ مقیاس مثل پل سازی، ساخت بندر و اسکله
- مناسب برای ساخت سازه های پایدار نظیر داربست متحرک یا ساپورت برای نگهداری وزن زیاد
جمع بندی
لوله مانیسمان گوشتدار یکی از انواع خاص لولههای مانیسمان می باشد که دارای ضخامت بسیار بالایی است. به عبارتی قطر داخلی آن نسبت به قطر خارجی بسیار پایینتر است. این ویژگی باعث شده است که سختی و مقاومت این لولهها بسیار بالا باشد و تنها برای کاربردهای خاص از آنها استفاده شود.